Sportcafé druk bezocht

  • 19 mei 2019
  • Comment: 0

-Door Jef Bonten-

Het tweede uitverkochte Sportcafé van S.V. Zwart-Wit ’19 in Eys, deze keer in het kader van de aftrap van het 100-jarig jubileum in Brasserie De Eyserhof op zaterdagavond 18 mei 2019 in een luxe koepeltent voor het voetlicht gevoerd, kende een grote amusementswaarde. Gezien de hilarische sfeer, de talrijke lachsalvo’s en de permanent op en neer dravende obers en serveersters met dienbladen vol gerstenat mag het eindresultaat ongetwijfeld zeer succesvol worden genoemd. Maar een noodzakelijke kanttekening is daarbij straks zeker op zijn plaats.

Het organiserende speciale comité, onderdeel van de Stuurgroep “100 jaar S.V. Zwart-Wit ‘19” kreeg ongetwijfeld loon naar werken.

JUBILEUMBIER
Aan de spits van het programma stond de presentatie van een speciaal Jubileumbier van de Gulpener Bierbrouwerij, ‘Zwart-Witje’ gedoopt, dat door GB-directeur Jan Paul Rutten, samen met voetbalclub-voorzitter Jos Gilissen en stuurgroep-voorzitter Gaston Ploumen werd aangeslagen. Met als specificatie 7,5% alc. en amberkleurig bovengistend. Of de vele fijnproevers dat na afloop als business-groep of individueel als toehoorder-kijker nog in de gaten hadden, is twijfelachtig.

De afgevaardigden van de 10 decennia bestaande voetbalclub en van de coördinerende Stuurgroep werden onder applaus voorgesteld, waarbij Zwart-Wit preses Jos Gilissen zei ‘ontzettend trots en dankbaar te zijn voor alle inspanningen, die zij aan de dag leggen.’ Daarna werd het vanuit twee richtingen in de koepeltent touwtje trekken om enkele fraaie jubileumvlaggen te laten afdalen.

Hoogste tijd voor René Bonten om het drievoudige programma aan te kondigen: in het eerste gedeelte de hoofdmoot, bestaande uit een interview van AD’s sportverslaggever Eddy van der Leij met de 17-voudige international en voormalige profvoetballer Andy van der Meijde (ex-Twente, Ajax, Internazionale Milaan, Everton en PSV) en toparbiter Bas Nijhuis, over wie de interviewer een biografie ‘Niet zeiken, voetballen!’ heeft samengesteld.

De tweede helft bestond uit een voetbal-gerelateerde quiz met veiling van diverse attributen en prognoses van de gasten op de twee partijen van Zwart-Wit, één dag later. En in het derde part, de gezellige natte nazit tot in de kleine uurtjes, was er volop ruimte om te netwerken en de vriendschapsbanden aan te halen. 

HOOG HERRENZIETSONG-GEHALTE
Kenmerkend bij het gebodene in het vraaggesprek tussen de veelbesproken sterspeler en de toparbiter was het hoge Herrenzietsong-gehalte. Met een hilarisch ‘mannen-onder-mekaar’ gevoelen, waarin veel moet kunnen (de weinige zich onprettig voelende dames in hun gezelschap niet meegerekend). Het was vaak besmuikt lachen, gieren en brullen.

Vooral de zo nu en dan bijna indommelende, waarschijnlijk licht aangeschoten en quasi-ongeïnteresseerde haven- en volksjongen Andy van der Meijde bleek in de beschrijving van zijn narcistische, grensoverschrijdende, steeds de zelfkant van de maatschappij aftastende gedrag, weinig fijnzinnig. Scrupules lijkt hij niet te kennen. Te vaak demonstreerde hij lak te hebben aan de maatschappij en haar beperkende beschavingsregeltjes. Bij hem komt het aan op rechttoe-rechtaan impressies van seks, drank, drugs en vrouwen, waarbij dito avontuurtjes, vreemdgaan en geilheid t.a.v. stewardessen, supportsters, spelersvrouwen en exen van collega-spelers om de voorrang strijden. Tijdelijke schonen en lebbedellen der aarde om zijn zaad aan te verspillen. Rolexen, Ferrari’, Lamborghini’s en Maserati’s wisselen bij hem bijna even snel als een schoon hemd of onderbroek.

Bij vlagen was hij zeker humoristisch, maar zijn opgeklopte ego en macho-gedrag doen hem te vaak de grenzen van het fatsoen opzoeken en overschrijden, waarbij hij meer dan eens door effectbejag en borstklopperij de humor te niet doet door zijn ordinaire excessen-weergave.

De door de interviewer geregisseerde, theatrale voorzetjes worden telkens met hapgrage inkoppers beloond. Waarbij hij er lustig op los rokend, bekent ongeremd van coke, vrouwen, snelle auto’s en een geldverslindend leventje genoten te hebben. Voor hem zal het vorstelijke salaris bij deze aftrap van de Jubileumfeesten daarom maar op peanuts lijken…

CONTRAST
Met aan de andere kant van de tafel gentleman-toparbiter, tevens bakkerij-eigenaar Bas Nijhuis uit Haaksbergen als contrasterende anti-pool: aimabel, knap, goed gecoiffeerd, met zijn rijzige gestalte een vlotte verschijning. Beter in zijn element ook tijdens de discussie. Een man van de wereld, die intelligenter en beter van de tongriem gesneden, kostelijke anekdotes uit zijn hoed weet te toveren. Die gezien zijn commerciële successen ook financieel beter onderlegd blijkt. Zijn arrogantie en onverzwegen ambities en zelfs zijn weinig solidaire uithalen naar bijvoorbeeld collega-scheidsrechter Roelof Luinge worden beter gepruimd dan het af en toe lompe en schaamteloze voorkomen van Van der Meijde.

Samenvattend: vermaak, amusement en cabaret voor een uitverkocht huis, dat duidelijk aanspreekt, waarbij te verlekkerd de zelfkant van de maatschappij wordt beroerd.

ANEKDOTES
Het flitsend aantal sappige anekdotes en voorvallen, dat de revue passeert, vormt met de vlot aangevoerde dienbladen met wijn en jubileumbier het aantrekkelijke in zo’n Herrenzietsong-aanpak. Hier volgen een aantal voorbeelden daarvan:

 1)- Andy werd aan Inter Milaan verkocht zonder dat hij het wist: “Ik was dronken toen. Ik had ‘n contract voor 3 jaar, pas ‘n nieuw huis in Purmerend, en ‘n kind van 3 maanden. Koeman kwam me op kantoor melden, dat ik naar Inter getransfereerd was. Ik kreeg mijn zaakwaarnemer aan de lijn, die contact had met techn. directeur Leo Beenhakker. Op de fax verscheen een bedrag van 8 miljoen. Heel apart, want ik ben echt een jongen van Ajax!  Ik stond perplex, gaf mijn jongens een hand, en weg was ik: Ik bleek 80.000 euro per maand bedongen te hebben…”

 2)- Slagerszoon Bas Nijhuis kocht als belegging een grote bakkerij in Haaksbergen. Van het bakkersvak zegt hij weinig verstand te hebben. “Ik strooide bij een bezoek aan de winkel meel op mijn broek, tegen ’n oud vrouwtje uitroepend: ‘Wat ’n nacht!’ Die wilde hem aan het werk zetten: “Mag ik een tarwe-bus?” Waarop hij kleur moest bekennen met de vraag: “Kunt u het zelf even aanwijzen?”

 3)- Bas over de diverse scheidsrechters salarissen: Keukenkampioendivisiewedstrijden leveren € 1.700,- op; categorie 1 (Heracles-NAC): € 2.300,-; categorie 2 (Utrecht-Vitesse): € 2.700,- / € 2.800,-); topwedstrijden (tegen elkaar): € 3.500,-. Vier competitiewedstrijden gemiddeld per maand, 2x VAR à 50% van het salaris, en gemiddeld één keer in de 7 weken een internationale partij, die € 5.000,- in het laadje brengt: “Dus we moeten er wel een bakkerij bij hebben!”

4)- Bas Nijhuis maakt melding van een naakte vrouwelijke streaker, die over het veld liep. Een van de twee grensrechters adviseerde hem in zijn oortje haar te laten lopen, waarop Andy van der Meijde, mocht hij daar op het veld aanwezig zijn geweest, zei “haar onmiddellijk getackeld te hebben.”

5)- Andy zocht bij zijn ex in Italië zijn kind op. “Toen ik in de schuur cola ging halen, lag daar een kameel, waarop het kind leuk rondjes kon rijden, zoals ook in de rose Gazzetta dello Sport op een foto te zien was. “Ik moest goed kijken of het mijn ex of de kameel was…”

6)- Tijdens zijn profperiode in Engeland werden bij een inbraak tal van kostbare limousines (Ferrari, Maserati, Lamborghini), maar ook kostbare horloges (Rolexen, Breitlings etc.) gestolen. Dat deed hem niets, maar toen zijn lievelingshondje ook verdwenen bleek, loofde Andy succesvol een hoog vindersloon uit om haar in zijn armen te sluiten. Dolgelukkig was hij bij haar terugkeer…

7)- Bas, op zoek naar mini-pigs, dong op Marktplaats voor twee varkentjes af van 700 naar 500 euro. Bij navraag zei de fokker dat het moederdier gestorven was. Hij vervoerde de pigs in zijn kattenbak naar huis, maar na een half jaar bleken daaruit twee volwassen varkens te zijn gegroeid.

8)- Bas in een gewaagde persiflage over collega-arbiter Roelof Luinge: “Als hij van een 100-jarig jubileum bij Zwart-Wit’19 in Eys had gelezen, zou hij opgebeld hebben. Let trouwens op je mobieltje en aansteker, want hij kan alles gebruiken. Hij verhaalt van een actie van Luinge bij RKC Waalwijk, waar hij de inhoud van een koelkast in zijn Umbro-tas met dubbele bodem zou hebben gekieperd. “Hij schuift er alles in”, waarna hij tegen mij zegt: “De ijskast is leeg…”  

9)- Nijhuis vertelt over een clubeigenaar uit het Oostblok, die de scheidsrechters één dag voor de wedstrijd in een apart hotel-voor-arbiters “een levend cadeau aanbood. Collega Pieter Vink riep tegen de 4 brunettes: ‘Opzouten!’ Dat commandeerde hij ook tegen de 4 blondines die naderhand, waarschijnlijk bedoeld als beter aanbod, aanwezig bleken te zijn. Later trof hij er nog één van hen op zijn kamer aan…”

10)- Op een vraag van Zwart-Wit supporter Alf Franken (“Ik irriteer me mateloos aan Frank Snoeks. En u?”) adviseert Andy van der Meijde hem: “U moet gaan vissen!”

11)- En aan het eind van het interview komt de 17-voudige international, op zoek naar nieuwe veroveringsbuit, nog tot de volgende ontboezeming: “De vrouwen die ik afgewezen heb, zou ik nu wel ‘doen’ ”


Bekijk een uitgebreide fotoreportage op onze Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *